Tuesday, April 17, 2007

Violenta si punctele de rating

"Asociatia Consumatorilor de Media va invita sa va alaturati protestului fata de jurnalele de stiri compuse exclusive din stiri violente.
Luni, 23 aprilie, in prima zi a Saptamanii Mondiale fara Televizor, vom depune coroane de flori si lumanari in fata Protv-ului, la ora 17, cand incep jurnalele de stiri ,,insangerate'', in semn de solidaritate fata de victimele violurilor, omuciderilor si talhariilor, mediatizate agresiv si fata de cei care au fost aratati pe micile ecrane in ipostaze de infractori si ucigasi, incalcandu-li- se constant demnitatea.
Va invitam sa va alaturati demersului nostru. Impreuna putem sa le aratam jurnalistilor ca nu mai vrem jurnale de stiri compuse numai din fapt divers, ca violenta, facilul si senzationalismul ieftin nu mai ,,vand'', ca vrem sa vedem in jurnalele de stiri si genuri jurnalistice ,,complicate'', cum sunt reportajul, ancheta… Ca telespectatorii nu se mai lasa cumparati ieftin, prin productii media care pedaleaza pe instinctele primare, ca trebuie schimbata politica editoriala "cumparam audienta cu violenta". "

Cand am vazut prima data acest mail n-am stiut exact ce reactie sa am. Poate prima intentie ar fi sa razi, sa te gandesti "Uite ce-au mai inventat si astia". La o a doua privire aruncata pe text, iti dai seama ca actiunea lor raspunde unei probleme care exista de ceva vreme.
Violenta mult mediatizata care scoate in evidenta incultura si agresivitatea celor care o comit, a devenit o sursa importanta de senzational pentru emisiunile de stiri. La inceput am fost cu totii oripilati de stirile cu mult prea multa violenta, stateam si ne minunam de ce vedeam la TV, de ce era difuzat la o emisiune de stiri. Cred ca in cursa pentru audienta, toate televiziunile sunt dispuse sa calce "pe cadavre". Dar chiar vrem sa vedem asta la propriu? Eu daca prind stirile de la ora 5, fug cat vad cu ochii. Schimb canalul pe orice altceva. Tind sa cred totusi ca exista oameni care se uita, ca altfel nu ar mai avea stirile acestea audienta. Daca privesti problema asa, avem alta problema. Oameni care consuma zilnic astfel de stiri. Si in acest caz, cum sa ii determinam sa nu mai difuzeze daca lor le creste zilnic audienta?

Sa speram ca actiunea celor de la Asociatia Consumatorilor de Media o sa ridice macar un semn de intrebare. Daca aceste acte de violenta, comise de oameni al caror grad de cultura este mult sub medie, ne caracterizeaza pe noi ca popor, inseamna ca suntem intr-o situatie mai grava decat credeam. De ce nu pot face subiectul stirilor alte lucruri care se intampla zi de zi? Se intampla multe alte lucruri, care nu implica violenta, ba chiar care pot da exemple pozitive, lucruri din care am avea ce invata sau lucruri prin care sa nu ne fie rusine ca suntem romani.

Se pare ca in goana dupa senzational, oamenii nu se dau inapoi de la nimic... Sunt curioasa la ce se mai pot preta pentru audienta. I guess we can just sit and wait...Dar fara stirile de la ora 5:)

7 comments:

Anonymous said...

mai bine sa depuna coroane de flori in dreptul apartamentelor persoanelor care "consuma" astfel de stiri...ei sunt adevarata problema..posturile tv incearca sa se vanda..asta e poporul..crezi ca daca ar fi emisiuni culturale la ora 5 ar avea vreo audienta??

problema vine de la consumatori, si nu neaparat de la posturile tv..

bine..protv-ul exagereaza un pic..

Raluca said...

Da, da..buna tema..de discutie:).Adevarul e ca nici nu mai cred ca stirile de genul asta sunt stiri adevarate.pentru simplul motiv ca atat de mediatizate sunt cazurile in care nea gheorghe este talharit de un pusti de 15 ani din comuna cochirlenii de vale, ca deja gestul baiatului a devenit fapt normal.Practic, nu mai e nimik extraordinar sa auzim despre tragedii din astea..Asa ca ma intreb, unde naiba este caracterul senzational al stirii?sau mai bine zis, care naiba este stirea?

Anonymous said...

Daca voi credeti ca poporul e de vina ca e prost va inselati amarnic. Posturile tv si in special media are marea vina pt THE HIGH RETARD RATE in tara noastra!

PUBLICUL TREBUIE EDUCAT!

Anonymous said...

publicul trebuie educat. asta e clar.
cunosc prea multi care se uita la stirile de la 5, ca la filmele de actiune, cu popcorn and all:))

pacat insa ca violenta apare la stiri si pentru ca e stirea zilei.. vezi virginia tech.

aici e iar vb despre educatie. dar a acelui public putin sarit de pe fix care se uita la filme violente, stiri gen cele de la ora 5, joaca numai jocuri la fel de violente si are senz ca asa se rezolva problemele pe lumea asta. SICK PEOPLE!

Anonymous said...

Uite ce raspunde cineva pe Comunicare SNSPA la mailul citat de tine:
"Inca un eveniment inutil,platit si directionat catre a terfeli imaginea unui canal lider de audienta de la infiintare pana in
prezent.
Va intreb: cum sa boicotam un canal dovedit a fi cel mai profesionist din Romania? Studentii de la SNSPA - Comunicare si Relatii publice nu se lasa manipulati de acest apel idiot. Noi
schimbam canalul daca ne deranjza ceva, asa se confirma valoare sau se infirma.
Asociatia Consumatorilor de Media nu pune coroane in fata Realiatea TV care prezinta aceleasi stiri ca si ProTV-ul - de ce? Suntem satui de PR marsav si de bani sustrasi de la fondurile UE pentru asa-zise proiecte de reformare sociala.
Noi schimbam canalul, telecomanda e doar la noi!"
Interesant, nu..?
Sunt de acord cu faptul ca telecomanda e la noi.Noi,
"studentii la FCRP", nu consumam asemenea stiri, dar nu noi suntem problema. Cei care, vorba Ancai, se uita mancand popcorn la asemenea stiri, sunt cei care ar trebui convinsi ca this is wrong.
Dupa mine, este un cerc vicios: posturile de televiziune dau asemenea stiri pentru ca au audienta, deci publicul cere, iar publicul se uita pentru ca se da la tv si e interesant... Cred ca daca televiziunile ar da stiri serioase, lumea s-ar uita in continuare. Nu cred ca inchide nimeni televizorul daca nu sunt crime si violuri la stiri. Deci televiziunile sunt cele care ar trebui sa iasa din acest cerc, pentru nivelul intelectual si cultural al populatiei!

Anonymous said...

destept baiat...dar ce sa mai comentez... e parerea lui:)

Supărgărl said...

Media PRIMA PUTERE IN STAT, ne ingurciteaza concepte "politice" prefabricate, ideologii,modele comportamentale. Am mai amintit eu... totul de dragul buzunarului adanc al show bizz-ului. Mai trist este ca gradul de manipulare este intr-atat de avansat incat cu greu se mai prind unii dintre noi. Opinia publica este educata chiar de... ATI GHICIT!=> MEDIA